iKetty Selmer................................ Dines Bogø ........................Webmaster: Dines BogøKetty Selmer's kontakter ... Dines Bogø ... 11. dec. 2013. Artikel
Hør artiklen på engelsk her.

I filmen "Flammen og Citronen" fra 2008 spilles den kvindelige hovedrolle af Stine Stengade. Det er Ketty Selmer, som hun portrætterer. Men uden filmen ville kvinden Ketty Selmer i dag være ukendt for de fleste.

I filmen "Lärarinna på vift" fra 1941 har Ketty Selmer en mindre rolle som "en dame". Hendes senere mangeårige veninde Diana Miller spiller sig selv som sangerinde i den svenske film.Copyright Dines Bogø
Ketty Selmer brugte bl.a. dæknavnet: "Frederikke"

Ketty Marie Jørgensen er født i København af en ugift mor. De første år blev hun anbragt på et børnehjem i Nordsjælland. På hjemmet, der var oprettet 1901 var der drenge og piger i alle aldre fra nyfødte til teenagere. På et tidspunkt var der 24 børn på børnehjemmet.

Da Ketty var lidt over 2 år kom hun tilbage til Nørrebro. Her boede hun sammen med sin mormor (enke), mor (ugift), en storebror, en fætter og en kusine. Ketty boede senere med sin mor flere steder bl.a. på Vesterbro indtil de i 1938 flyttede til den lejlighed, som moderen havde til sin død.

Ketty var født Ketty Marie Jørgensen. Hendes mor boede i tyverne og trediverne det meste af tiden sammen med Anders Chr. Selmer Petersen (skiftevis skuespiller, detailhandler og grosserer) og Kettys mor begyndte at kalde sig "fru Selmer Jørgensen".

Som skuespiller brugte Selmer Petersen udelukkende navnet Selmer. Han søgte om, at få efternavnet Selmer, men åbenbart var dette navnebeskyttet. I stedet fik han omkring 1930 et andet navn, der lignede. Han er noteret i forskellige registre under fire forskellige navne.

Ketty Jørgensen kaldte sig i slutningen af trediverne for "Ketty Selmer" og efter, at hun i 1943 blev gift med den svenske tjener/vinkyper Erik Elof Sjöberg (1907-1949) fra Stockholm, kaldte hun sig Ketty Selmer Sjöberg.

Når hun under besættelsen var i Danmark, boede hun hos sin mor i dennes lejlighed eller sammen med revyskuespilleren Dolly Helstrup.

Copyright Dines Bogø
Ketty Marie Jørgensen (1915-1989).

Flammen kendte Ketty bl.a. via Svend Jensen, kaldet "Lille Jensen" og "Solbærret", indehaveren af vinbaren Commercial Wine.

Ketty Selmer kendte Jane Horney bl.a. fra Janes mange besøg i København og i 1944 mødtes de igen i Stockholm. Ketty Selmer kom en del i Igels Bar i Studiestræde 33, hvor også flere lesbiske holdt til.

I litteraturen er det nævnt at hendes dæknavn var "Frederikke" og at hun også var veninde med gestapochef Karl-Heinz Hoffmann og politiadvokat Vilhelm Leifer.

I oktober 1952 oplyser Karl-Heinz Hoffmann, at Ketty Selmer i efteråret 1944 var blevet anholdt af tysk sikkerhedspoliti. Hun blev i.flg. Hoffmann først løsladt, da hun lovede ham, at hun "leverede Flammen".

I 1986 fortæller hun til en forsker, at hun ganske rigtig fik 20.000 dkr. i november 1944, men det var IKKE for at stikke Flammen til Gestapo. Hun fastholder, at det var betaling for smugleri af pelsværk. Flere ting tyder også på, at hun havde ret.

"Flammen" blev stukket af en anden dansker, der var blevet fristet af en stor sum penge.

Ketty Selmer kom også en del på Hotel Nordland, Vesterbrogade 22.

Ketty Selmer var meget "imødekommende" over for mange. "Storebjørn" alias Sven Aage Geisler, der også var særdeles alsidig, nød i lighed med Bent Faurschou Hviid også Kettys selskab.

Copyright fotograf B.Lassen
Ketty Selmer spilles i filmen "Flammen og Citronen" af Stine Stengade. Ejendommen, hvor Ketty Selmer boede, når hun under besættelsen var i København. (Foto: Bent Lassen).

I 1944-1945 boede hun også i en villa uden for Stockholm sammen med den britiskfødte sangerinde Diana Miller (1916-1993). Ketty Selmer fortsatte efter besættelsen med at bo off. i Danmark på skiftende adresser og i lange perioder sammen med Diana Miller. Begge tilbragte også en del tid i Sverige, mere eller mindre permanent.

I 1948 boede Ketty officielt tre måneder i Spanien.

På et tidspunkt, en del år efter besættelsen, havde hun et par år adresse i den ejendom på Vesterbrogade, hvor Hotel Nordland ligger.

Oprindelig var Ketty Selmer danserinde. Senere ændrer hun stilling til sekretær, men de sidste 40 år kaldte hun sig journalist eller modefotograf.


Fra 1952 til 1964 boede Ketty Selmer og Diana Miller sammen i et hyggeligt ældre renoveret hus nord for København tæt ved Øresund. Udestuen blev udbygget i firserne og taget på udestuen er ændret i nyere tid. (Ældre foto er taget af Benedicte Rosenkrantz og foto fra 9. oktober 2008 er taget af Dines Bogø).

Ketty Selmer var en del alene, da Diana Miller i den periode rejste rundt i Europa med sit nye orkester.


Ketty Selmer døde 23. juli 1989 i det hus i Betlem, Mallorca, som Diana Miller havde købt til dem omkring 1976. Kettys urne blev sendt til Stockholm. (DB foto).


Ketty Selmer (Ketty Selmer Sjöberg/Ketty Marie Jørgensen) ligger begravet i urnegravsted på en kirkegård ved Stockholm. Ingen gravsten. Der var igen pårørende eller slægtninge til Ketty Selmer. Det praktiske i forbindelse med dødsfaldet blev foretaget af en lokal advokat på foranledning af "Allmänna arvsfonden".