Nordfronten Oversvømmelse ... Dines Bogø ... Webmaster: Dines Bogø

Nordfronten: Generelt ... Dines Bogø ... Befæstning: Generelt


Københavns befæstning bestod af en stribe anlæg i kombination med naturlige vådområder og kunstige oversvømmelser.

Formålet var at standse og sinke fjenden så langt fra København, at byen ikke kunne bombarderes, og udenlandske allierede kunne nå at komme til undsætning.


På dette fugleperspektiv ser man, hvordan det hele var tænkt at fungere. Øverst til højre ses den store Vestvold, mens den nordlige del af forsvarslinien (nederst i billedet) bestod af en serie forter, søer og moser og oversvømmelser. Hvidøre-batteriet til venstre dannede afslutningen. Til højre forneden ser man Garderhøjfortet og Lyngbyfort. Befæstningen nåede næsten at blive helt udbygget, før de store forlig i 1894, der afsluttede provisiorietiden, satte en stopper for byggeriet. På et tidspunkt var København en af de bedst befæstede europæiske storbyer.


Arbejde mellem Furesø og Lyngby sø. (Foto fra efteråret 1887 er udlånt af Tøjhusmuseet.)


Tv og midt: Frederiksdals stemmeværk. Foto fra efteråret 1887 er udlånt af Tøjhusmuseet. Th: Bro under Nordbanen i Lyngby. Foto fra 1888 er udlånt af Tøjhusmuseet.


Tv. og midt: Kanal gennem Lyngby. Foto fra efteråret 1887 er udlånt af Tøjhusmuseet. Th: 1886. Ved Ermelundshuset august 1886. Foto udlånt af Tøjhusmuseet.


Tv: Ved Stenrødgård. Foto fra efteråret 1887 er udlånt af Tøjhusmuseet. Midt og th: Gennembrydning af Ermelundsbakken og broen. Foto fra efteråret 1887 er udlånt af Tøjhusmuseet.


1931. Ermelundsstien. (Foto: Jan Walther).


Tv: Bro ved overfaldet Jægersborg Alle. Th: Dæmning IV. (Fotos fra efteråret 1887 er udlånt af Tøjhusmuseet).


Forsvarsanlæg ved Dæmning I. Soløsevej 54-56, 2820 Gentofte. Villa opført 1951 og udbygget bl.a. i 1986.


Dæmning I. (Fotos fra 1887 er udlånt af Tøjhusmuseet).