Cyklistpavillonen.... dines bogø .....Webmaster: Dines Bogø

Dines Bogø fortæller om en eksklusivitet, der åbnede i 1903 på Amagerbrogade

Artikel bragt i Amager Bladet 6. december 2011


Artikler - generelt ... dines bogø ... Del 2. Alhambra Park


Dines Bogø
1903. Amagerbrogade Den flotte pavillon er opført af fabrikant Sophus Falck, Jagtvej 65-67.

I begyndelsen af forrige århundrede kiggede man stadig, når man så cyklister. Cyklen var endnu ikke blevet et almindeligt transportmiddel, men mest noget for foretagsomme hobbyfolk. I 1903 åbnede noget så eksklusivt som en "Cyklist Pavillon" på Amagerbrogade.

Bødkermester Carl Rasmussen der var kommet fra Østerbro til Kastrup i 1889 købte i 1900 et mindre areal på Amagerbrogade 241 ved nuværende Sundbyvester Plads. Han fornemmede, at området, der lå i "Sundby Kommune", ville blive en del af Københavns Kommune inden for få år.

I eksisterende bygninger indrettede han sit bødkerfirma, men han havde samtidig en gammel drøm om at blive restauratør. Han ville opføre i restauration ved siden af sin villa "Søvang" og bødkerværkstedet. Meget hurtigt købte han arealet bagved helt ned til Grækenlandsvej. Gerbrandskolen, der blev opført i 1948, ligger på noget af arealet.

Stedet skulle tiltrække cyklisterne, men også Københavnerne, der let kunne komme derud med sporvogn. Fra endestationen ved Sundby Remise var der kun fire minutters rask gang til Cyklist-Pavillonen.

Det var "Jagtfalken", der havde stået for opførelsen af den store træpavillon. "Jagtfalken" var den telegramadressen fabrikant Sophus Falck (senere stifter af Falcks Redningskorps) brugte fra 1890 i sin jern- og trævarefabrik på Jagtvej 65 i København. I Carl Rasmussens nye restaurant var der plads til 300 gæster. Der var baghave, men man kunne også vælge at sidde foran ved vejen ved den flotte blomsterfontæne.

Madkurve kunne medbringes og et mindre orkester sørgede for underholdningen.

Carl Rasmussen havde fortsat nye planer og allerede i maj 1904 købte han et større areal af naboen mod nord. I alt var området nu på 5 tønder land. Han gik og puslede med planer om at lave en cykelbane, men i første omgang udvidede han sin restauration med en tilbygning.

Dines Bogø
1945. Området ved "SP" = "Sundbyvester Plads. Københavns Kommune overtog Carl Rasmussens tidligere forlystelseshave i 1917. I jorden kunne man efterfølgende i mange år finde ting fra den gamle restauration og tilhørende tivoli. I 1948 blev Gerbrandskolen opført. Først omkring 1992 blev villa Søvang ved Amagerbrogade nedrevet, da AAB afd. 75 blev opført.

Oprindelig var det kun en sommerrestauration, men med udbygning og ombygning af den oprindelig pavillon var der mulighed for aktivitet hele året til glæde også for selskaber og foreninger.

Dines Bogø
1904. Terrassen foran den oprindelige træbygning er blevet overdækket og "Cyklistpavillonens Selskabslokaler" i ny stil er tilføjet mod nord.

Carl Rasmussen havde kontakt til flere cykleklubber og han drøftende sine planen om en påtænkte cykelbane med verdensmestren i sprint Thorvald Ellegaard.

I 1905 kan man konstatere, at der nu reklameres med nyt flot springvand i den store sal, der er udstyret med spejlglas og for første gang serveres Carlsberg Påskebryg.

Samme år kan man i Amager Avis / Amager Bladet læse, at Carl Rasmussen har planer om at indrette en forlystelsespark på den store grund. Der skal være musiktribune, sommerteater, sportsplads, karrusel og gynger.

Carl Rasmussen har også været i kontant med forskellige myndigheder. Han vil gerne have videreført sporvognslinje 2 fra Sundby Remise til området ved pavillonen. At videreføre linjen helt til kommunegrænsen var opgivet på forhånd.

Han havde tæt kontakt til direktør Hermann Ebert, der sad i Københavns Borgerrepræsentation. I september 1905 fejrede Ebert sin 50 års fødselsdag og hans 60 medarbejdere fik en festlig og fornøjelig aften i Cyklist-Pavillonen.

Dines Bogø
1905. I baggrunden ved træerne bag den oprindelige pavillon ligger Carl Rasmussen villa "Søvang".

Alt tegnede lyst og lykkeligt. Store planer for den kommende forlystelsespark ved nuv. Sundbyvester Plads var udarbejdet. Kontrakter var indgået og sporvejsselskabet havde lovet at videreføre strækningen til det nye tivoli, der skulle hedde "Alhambra Park".

Træerne voksede dog ikke ind i himmelen. Sommervejret kunne drille og selv om man havde gode forbindelser på Københavns Rådhus var det ikke altid nok. Som bekendt blev linje 2 først videreført fra Sundby Remise til Sundbyvester Plads i 1937. Mere om det ved en senere lejlighed.

Dines Bogø
16. august 1969. Sidste driftsår for sporvognslinje 2. I baggrunden ses villa Søvang, Amagerbrogade 239. (Foto: Gunnar W. Christensen).