Flammen og Citronen: MindelundenD. Bogø Webmaster: Dines Bogø

Mere om Flammen og Citronen

INGENIØRKASERNEN
I den nordlige del af Ingeniørkasernen op mod Tuborvej fandt man efter befrielsen 202 grave. Først 6. juli 1945 var man færdig med en gennemgravning af området. Flammens kiste blev ført til det store kapel på Vestre Kirkegaard. (Arkiv: Niels Gyrsting).HOLMENS KIRKE
August 1945, Holmens Kanal. Flammen og Citronens kister stod i Tordenskjolds Kapel mellem Tordenskjold og Niels Juels sarkofager.


Flammen og Citronens kammerat "Gemüse" har lagt lyngplanter på kisterne. (Foto: "Gemüse", Bent Høgsbro Østergaard).RIDEBANEN
29. august 1945 blev 93 kister og 13 urner ført fra Ridebanen gennem København til den nyindrettede Mindelund ved Tuborgvej i Hellerup.RYVANGEN
Højtideligheden i Ryvangen 29. august 1945.


5. maj 1950 blev Mindelunden officielt indviet.


I det store gravfelt er der 105 gravsten og en tavle foran monumentet med 91 navne på afdøde, der er begravet på deres hjemegen.

I området lidt nordligere ligger 31 der døde i tyske KZ-lejre. Urner blev hentet i Tyskland i 1947.

I Mindelundens østelige skel er der en pergola med navne på 151 modstandsfolk, hvis jordiske rester aldrig er fundet.

Mindelunden blev udvidet i 1977 og man fik så permanent adgang til "Henrettelsespladsen". I 1990 blev skydebanerne for håndskydevåben en del af Mindelunden. (Foto: Dines Bogø).


Bent Faurschou Hviid (gravsted 42) og Jørgen Haagen Schmith (gravsted 35).


Markering af Flammen og Citronens grave.Albina og Jens Hoffmann ser på "Flammens" grav i Mindelunden i Ryvangen. (Ekstra Bladet 21. april 2008, foto Dines Bogø).Ved Lone Maslochas gravsted i Mindelunden.

Aktionen 3. januar 1945, hvor Lone og hendes mand Lucjan Maslocha blev dræbt, var ikke kendt af gestapochef Karl Heinz Hoffmann.

Lone og Lucjan Maslocha samarbejdede med både Flammen og Citronen. (Foto fra 18. april 2008: Under besøget talte Karl-Heinz Hoffmanns søn Jens Hoffmann og Dines Bogø om forholdet mellem tysk sikkerhedspoliti og modstandsbevægelsen).


Mindelunden: Generelt