Von Ostensgade i Dragør - Richs Album

Artikel bragt i Dragør Nyt 19. december 2000.Glædelig jul og godt nytår ønskes af Dines Bogø


Mange Steder I Danmark holder man endnu Hævd over vore smukke, gamle Nationaldragter. Paa Billedet ser vi nogle Beboere i Dragør, der er iført deres gamle Amagerdragter af hollandsk Tilsnit. Ligesom Amagerboerne holder ogsaa Kvinderne fra Skovshoved stadig deres Dragt i Hævd ?

Billedet er hentet fra et Richs-album. Det er Lodsstræde i Dragør med von Ostensgade nr. 30 i baggrunden. Så Dragør har også været repræsenteret i den store serie af albums og billeder, som det kendte firma udsendte. (Farvefoto er fra december 2000).Richs-billeder
Billederne lå i poserne med kaffetilsætningen. Album til indklæbning af billedserien købte man hos købmanden. Skulle man få dubletter af billederne kunne man bytte disse i Richshuset på Rådhuspladsen.

Billedet fra Dragør har overskriften "Danske Nationaldragter", og det er hentet fra det album, der hedder "Fritidens Glæder". Albummet udkom i 1943, og billedserien lå i Richs-poserne frem til 1946.

De første Richs-billeder blev udsendt i januar 1926, og fra 1930 til 1964 blev der lavet album, som billederne kunne klistres ind i. De sidst albums, der blev udsendt, kostede 1 kr.

De mest kendte albums
I årene 1948 til 1962 var det billeder fra Walt Disneys populære tegnefilm, man kunne samle på.   C.F. Rich & Sønner A/S ophørte med at lægge billeder i Richs-pakkerne i 1977.

Konkurrenten
Rich's slogan var "det er Rich's der drik's", men snart fandt konkurrenten A/S Kaffesurrogatfabrikken Danmark på modtræk med fortsættelsen "men det er Danmark's der du'r".

St. Magleby
Store Magleby er ikke glemt. I samme album fra 1943 er der et billede fra tøndeslagningen, og i albummet "Vort folk i 100 år" fra 1964 er der billede af fastelavnsrytterne. "Rich's album" og album med "Danmarks serien" er nu blevet samleobjekter.

Museum
Vil man ikke starte en samling eller udbygge den bestående, kan man se de omtalte albums og meget andet på Tegneseriemuseet. Museets samlinger har også været vist ved særudstillinger på flere lokale museer.

Hvordan staves det?
Amagers birkedommer Johan Christian von Osten (1791-1872) har lagt navn til den gade man ser på Richs-billedet. Hvordan staves gadens navn i dag? Gadeskilte, bykort, vejvisere og diverse off. registre giver ikke et entydigt svar. Krak og Mostrup er heller ikke enige. Er nr. 2 det rigtige?

von Ostengade
von Ostensgade
von Ostens Gade
Von Ostengade
Von Ostensgade

Således skrev Dragør Posten i 1930
Kommunens vejudvalg suppleret med redaktør Chr. Nicolaisen har foreslået nye vejnavne i Dragør til erstatning for de vejnavne man fik omkring 1850. F.eks. skal Gothersgade fremover hedde Von Ostensgade.


Artikler - generelt