Dragør Bibliotekerne
Søg, bestil, forny
A-ZPrint sideMindre skriftStørre skriftKontaktIndexLæs op

Russerne kommer

Toppen af en hammer og et segl


Årets historieløb for 7. - 9. klasserne tager udgangspunkt i den kolde krig.
Om den kolde krig

Den storpolitiske konflikt mellem de kapitalistiske og de kommunistiske lande i perioden efter 2. Verdenskrig, 1946-47 til ca. 1989-90. Betegnelsen er også blevet brugt om det konfliktfyldte forhold mellem Vesten og Sovjetrusland efter Den Russiske Revolution i 1917. I dette perspektiv var krigstidssamarbejdet imod Nazityskland kun en parentes i en grundlæggende ideologisk konflikt mellem totalitær kommunisme og liberalt/socialdemokratisk demokrati.

Set i et magtpolitisk perspektiv var den kolde krig primært en konflikt om kontrollen over Europa og senere den øvrige verden mellem 2. Verdenskrigs sejrherrer, de nye supermagter USA og Sovjetunionen.

Den kolde krigs særkende var, at den forblev "kold" ikke mindst pga. de nye kernevåben og den gensidige afskrækkelse, som gradvis blev opbygget mellem supermagterne. Til gengæld var der en række stedfortræderkrige i den tredje verden med forskellige grader af stormagtsindblanding. Kilde: Den Store Danske.

Spionage

Under hele den kolde krig brugte begge parter enorme resurser på at overvåge og undergrave modparten. Ofte under diplomatisk dække sendte Sovjetunionen og USA professionelle agenter til hhv. Washington og Moskva for at forsøge at hverve spioner blandt betroede medarbejdere i lokalbefolkningen. Kilde: Den Store Danske.Plakat til historieløbet. På plakaten står: Russerne kommer! Et historisk rollespil. Uge 35 2011 7.-9. klassetrin. Et samarbejde mellem Dragørs lokalarkiv, bibliotek, museum og ungdomsskole.
Denne side er sidst opdateret: 22 | 08 | 2011
 
Søgning
Søg