iOperation "Mincemeat"................ dines bogø .........Webmaster: Dines Bogø
Beretningen om, hvordan de allierede blev hjulpet til sejr under 2. Verdenskrig, fordi englænderne snød tyskerne, så vandet drev, med operation "hakket kød".En fisker finder et lig


Operation Mincemeat
Omslag på bogen: Operation Mincemeat af Ben Macintyre.
... Dines Bogø ... Den 30. april 1943 fandt en lokal spansk fisker liget af en britisk officer.

De spanske myndigheder konstaterede, at officeren, der var iført i marineinfanteriuniform, måtte være druknet i Cadizbugten ud for Huelva.

En snarrådig britisk vicekonsul i Huelva sørgede for, at obduktionen af liget blev meget overfladisk. Artiklen i Den korte Avis


Papirer undersøges med stor interesse

Myndighederne undersøgte nøje officerens papirer, specielt indholdet i de forseglede kuverter. Dokumenterne blev fikset ud af kuverterne uden at segl m.v. blev ødelagt. Spanske myndigheder gav tyske efterretningsfolk lov til at tage kopier af papirerne.

Operation Mincemeat
"Major Martin" medbragte flere personlige papirer ud over de officielle dokumenter. Det hele kunne være gået galt på grund af en lille detalje. I et brev fra major Martins far fremgår det, at faderen boede på et hotel, da han skrev brevet. Efterretningstjenesten havde sørget for at "faderen" var indskrevet i hotelprotokollen, men det var gjort på en sådan måde, at en kvik tysk agent, der kiggede i protokollen, ville undre sig. Til alt held for briterne blev protokollen ikke undersøgt, måske fordi de fleste af de tyske agenter i Sydengland var hyret som dobbeltagenter af briterne.

Iflg. papirerne var officeren en kurér, der bl.a. medbragte tophemmelige dokumenter til britisk militær i Middelhavsområdet.

Tyskerne grublede længe over ægtheden af papirerne og liget, fordi det fremgik, at en invasion skulle foregå i Grækenland og på Sardinien. Tyskerne forventet et angreb på Sicilien.Operation Mincemeat "Hakket kød" var udtænkt i London

Tyskerne vidste, at briterne var dygtige til at lave vildledningsmanøvre, men i dette tilfælde blev de alligevel snydt. Det havde taget briterne måneder, at konstruere historien med en fiktiv "major William Martin", som skulle falde i tyskernes hænder. Det sværeste havde været at finde et passende lig og sørge for opbevaring, så liget kunne "se rimelig frisk ud", når aktionen skulle søsættes.

Operation Mincemeat Operation Mincemeat
Rutekort for "Operation Mincemeat" og lighuset i Hackney, London, april 1943. Liget af Glyndwr Michael (1909-1943) iklædt uniform fra The Royal Marines.

Liget var søsat fra en britisk ubåd og Iflg. papirerne kunne liget højst have ligget i vandet en uge. Briterne var specielt nervøse for, at en grundig analyse ville afsløre, at den omkomne havde været død meget længere.Virkede manøvren i maj 1943?

I mange uger sad planlæggerne i London og ventede. Små spor afslørede at de returnerede papirer havde været taget ud af kuverterne. Senere opfangede man tyske signaler om troppeforskydninger. Alt tydede på, at maddingen med de falske oplysninger om et allieret angreb på Grækenland var blevet slugt.Operation Husky, juli 1943

Allierede styrker angreb Sicilien 9.-10. juli 1943 og øen blev erobret hurtigere end man turde håbe på. Efterfølgende kapitulerede Italien og mange analytikere har senere fremført, at meget ville have set anerledes ud, hvis ikke tyskerne havde flyttet store troppestyrker til Grækenland.

Tyskerne erkendte langsomt, at de var blevet narret. Dette bevirkede, at de i flere tilfælde efterfølgende ignorerede indholdet af ægte fortrolige papirer, som de fandt. Navnet på den afdøde blev hemmeligholdt og først en del år efter krigen fremkom enkelte detaljer om operationen. Bl.a. hensynet til De spanske Myndigheder (anspændt forhold periodevis pga Gibraltar) medvirkede til, at operationen ikke skulle offentliggøres.Major William Martin var Glyndwr Michael

Den hjemløse Glyndwr Michael fra Londons slumkvarter, der var død efter at have spist gammelt brød med rottegift, fik på en besynderlig måde som lig sin plads i verdenshistorien, da han blev "udnævnt" til britisk major på tophemmelig mission.

Gravstenen for "major Martin" i Huelva blev i 1997 ændret, så det nu også fremgår, hvem der egentlig ligger begravet på den spanske kirkegård. Først i nyere tid er mange nye detaljer kommet frem, senest i bogen "Operation Mincemeat" skrevet af Ben Macintyre. Som en kuriositet kan det nævnes, at det er det tyske konsulat i Huelva, der på foranledning af Den britiske Ambassade i Madrid, sørger for blomster på graven.

Operation Mincemeat Operation Mincemeat
Tv. Kaptajnløjtnant Ewen Edvin Samuel Montagu (1901-1985) fotograferet i sit kontor i Flådens Efterretningstjeneste på det tidspunkt, hvor han ledede "Operation Mincemeat".

I 1953 udgav han bogen "The Man Who Never Was" (Manden uden ansigt). En bestseller, men mange detaljer var med vilje udeladt. Kaptajnløjtnant Ian Flemming, der var kollega til Montagu, skrev også bøger. Han er forfatter til bøgerne om Agent 007 - James Bond.

Th: Jean Leslie (1923-2012), der arbejdede for MI5, udlånte et foto til operationen. Hun skulle være majorens kæreste Pam. Først i 1996 kom det frem, hvem pigen var på det foto, der blev fundet på liget.


Operation Mincemeat Operation Mincemeat
Tv. Effekter på liget. Mappen, der indeholdt de "tophemmelige papirer", var bundet til kroppen med læderremmen. Th: Gravsten på kirkegården i Huelva, Spanien. I 1997 tilføjedede de britiske myndigheder det ægte navn på den døde.