Magasins Museum i KøbenhavnD. BogøWebmaster: Dines Bogø

Artikel i Den korte Avis ... Dines Bogø ... Magasin Museums egen side


I København findes der ud over store museer også mange mindre måske knap så kendte museer.

Bank- og Sparekassemuseet på Christianshavn er et eksempel. Et andet af de mindre museer, der også fortjener opmærksomhed, er museet i stormagasinet "Magasin" på Kgs. Nytorv, Kbh. K.

Magasin du Nord Museum

På adressen Vingårdsstræde 6 kan man opleve Danmarks første og største stormagasins historie.

Man kan se en samling af beklædning, legetøj, gl. kasseapparater og kataloger fra firmaets næsten 150 årige historie og meget mere.

Magasins Museum
Fra museets udstilling. Åbent torsdag til søndag.

I 1868 etablerede Theodor Wessel og Emil Vett en forretning i Aarhus med salg af hvidevarer. Få år efter åbnede de en filial i Aalborg og et engrosfirma i København.

Firmaet i København blev hurtigt udvidet med en detailforretning, der blev etableret i lejede lokaler i Hotel du Nord på Kgs. Nytorv.

Wessel og Vett købte hotellet og omkring 1890 blev den ældre hotelbygning nedrevet og med opkøb af naboejendomme, kunne man opføre den bygning, inspireret af fransk bygningsstil, som kunderne kender i dag. Under stor festivitas blev stormagasinet indviet lige før jul i december 1893.

På facaden står der i dag "Hotel du Nord", men det henviser til den tidligere ejendom på stedet, hvor der var hotel.



Magasin - Udvidelser

Firmaet blev udvidet med mange mindre afdelinger landet over. Allerede omkring 1905 var der næsten 100 filialer og ca. 20 år efter var antallet 170.

Magasins Museum
Modelsalonen, Kongelig Hof Leverandør, Møbelfabrik, Legetøj m.v.

For omkring 60 år siden skiftede man strategi. Man afviklede de mange filialer og satsede på få store afdelinger.

Firmaet store fabrik på Østerbro i København eksisterede i næsten 60 år fra 1890.

I 2017 har man tre filialer i Storkøbenhavn samt i afdelinger i Odense og Aarhus.



Stormagasinet under besættelsen

I den kommende bog om stormagasinet i 150 år fylder de fem besættelsesår sikkert ikke meget, men på flere måder markerede Magasin sig i 1940-45.

I.flg. en ældre tradition danser nye studenter i Storkøbenhavn rundt om "Hesten" på Kgs. Nytorv. Under besættelsen var næsten alle kunstværker beskyttet mod granatsplinter af store trækasser og "Hesten" derfor ikke synlig.

Magasin havde bygget en rytterstatue af Chr. 5 i træ i forhallen. Her kunne studenterne så hygge sig, da dans om en stor trækasse ikke var særlig inspirerende.

Magasins Museum
Nybagte studenter fra Rysensteen Gymnasium ved "Hesten" i Magasin onsdag den 21. juni 1944.

Besættelsesmagten brød sig ikke om Magasin, men stormagasinet var populært hos danskerne og derfor et oplagt mål for tysk hævnaktion, såkaldt Schalburgtage.

I maj 1944 blev Magasin udsat for en større sprængning af en tyskstøttet terrorgruppe.

Hvad besættelsesmagten ikke vidste var, at en af Magasins dekoratører var aktiv modstandsmand. I slutningen af besættelsen skjulte han illegale våben forskellige steder bl.a. i dekorationer i vinduerne.

Magasins Museum
Ved Rigsdagens genåbning den 9. maj 1945 passerede bilkortegen med den kongelige familie Kgs. Nytorv. Mange tilskuere står oppe på de bunkeranlæg, der blev anlagt i 1944 foran Magasins hovedindgang. Den også dengang allerede folkekære skuespiller Poul Reichhardt (1913-85) stod i et geled tæt ved ud for Vingårdsstræde.



Udstillingen i Vingårdsstræde

På museet kan enten selv gå rundt og kigge eller aftale en guidet rundvisning, hvor museumsinspektør Trine Halle fortæller små historier om mange af de udstillede genstande.

Magasins Museum
Museumsinspektør Trine Halle i en kort pause på arkivet i Vingårdsstræde 6.

Man hører også om de særlige ånd hos personalet og det genspejler sig ofte i beretninger, når tidligere ansatte besøger museet.

I tilknytning til selve museet er arkivet, der heldigvis er meget righoldigt. Så der er nok at tage fat i op til et 150 års jubilæum.



H.C. Andersens værelse

Digteren har boet flere steder i København. Værelset i Vingårdsstræde på 3.sal er bevaret. Her boede han et år fra 1827, da han forberedte sig på studentereksamen. Det er nu en del af Magasins museum og besøg er muligt via selve stormagasinet.

H.C. Andersen omtaler kvistkammeret i flere af sine værker, hvor han bl.a. fortæller om udsigten over Københavns tage.

Magasins Museum
I 1917 købte Magasin ejendommen, hvor H.C. Andersen boede 1827-28. Måske Danmarks ældste borgerhus, der kan føres tilbage til 1200-tallet. Kong Hans anvendte ejendommen som vingård og møntsmedie. Grevinde Danner har også boet i et af kvistværelserne.

Magasins Museum
Studerekammeret i Vingårdsstræde 6, hvor digteren H.C. Andersens boede som 22 årig fra 1827. Han har bl.a. skrevet om kvistværelset i digtet "Studenten". besøg 6. april 2019 En god oplevelse på museet på mange måder og måske som en lille pause på "shoppingturen" i København.