Danmarks Frihedssender, Gentofte

Gentofte: Generelt

Besættelsen: Generelt

Krak Vejviser 1936

Opført 1935. Foto 1937

Avisarikel 13. april 1950

Avisartikel: 1. maj 1955


Søllingsvej 14, Charlottenlund, Gentofte

Studenternes Efterretningstjeneste havde fået bygget en radiosender i foråret 1945. Det var bl.a. teknikere fra Statsradiofonien, der havde været de aktive.

Senderen, der skulle træde i funktion, hvis de danske radiofonisendere i København og Kalundborg m.v. blev sat ud af spillet, var oprindelig placeret i en villa på Amager.

Tyskerne havde afspærret Langebro og Knippelsbro og der blev foretage kontrol af al trafik.

Man frygtede, at man ikke ville kunne komme til sendere på Amager og derfor flyttede man den til en villa ved Femvejen i Gentofte og her var den i aktionen omkring befrielsen i maj 1945.

Dines Bogø
Maj 1945. Søllingsvej 14, Gentofte
Dines Bogø
Dines Bogø

Uddrag fra Radioamatørernes Blad. Juli 1989.

Efter befrielsen blev der optaget en serie fotos. En rekonstrution af, hvordan man havde indrettet sig i april-maj 1945 op til befrielsen. Flere af deltagerne på Søllingsvej 14 blev senere "kendte navne".

Dines Bogø
Dines Bogø
Dines Bogø
Dines Bogø
Dines Bogø

I grosserer Robert von Bülows villa på Søllingsvej 14 havde man udsat poster i selve huset og der var patruljer på vejene omkring huset. I Fra køkkenvinduet holder fru Doris von Bülow og svømmepigen Inge Sørensen (gift Tabur) udkig. Ved verandadøren ser man bl.a. et Madsen rekylgevær.

Dines Bogø
Dines Bogø
Dines Bogø
Dines Bogø
Dines Bogø

Stående Karl Bjarnhof. Ved mikrofonen redaktørerne Helmer Sørensen (med brille) og Poul Overgaard Nielsen.