Kong Frederik 8... Dines Bogø ...Webmaster: Dines Bogø


DØDEN I HAMBURG. Den evige kronprins. Del 3 af 3
Mere om Kong Frederik 8. ... Dines Bogø ... Hamburg - generelt


Efter en del problemer lykkedes det hotellets direktør, at få kongens lig udleveret.



15. maj 1912


Ofte er forskellige versioner gengivet, der tit har indholdt en slet skjult hentydning til, at kongen måske ikke nøjedes med et glas i det kvarter, der dengang husede de spændende og villige damer. Polizeimajor Heino von Restorff i Hamburg har flere gange under private selskabelige former fortalt, at den danske konge var på bordel.

Forskellen på det tidspunkt, hvor kongen forlader hotellet (officielt kl. 22.00) og det tidspunkt, hvor han bliver indbragt til lighuset (kl. 22.30), giver ikke de helt store muligheder for udfoldelser. Forudsætning er selvfølgelig, at tidspunkterne ikke er "korrigerede" og at kongen ikke forlader hotellet allerede kl. 20.45, som flere kilder anfører!

En tysk politiinspektør forklarede i Politiken den 31. maj 1912, at han af hensyn til den danske kongelige familie ikke vil udtale sig yderligere om detaljer. Dette interview har også medvirket til, at rygterne fortsatte.

Kongens ældste søn, den senere Kong Christian den X, var rasende over forløbet i Hamburg og han tilgav aldrig kammerherren og livlægen, at hans far havde "fået lov" til at gå alene ud.

Efterfølgende er lægen Dr. Ludwig Seeligmann, vagtmester Sabel og politibetjent Konietzke kraftigt blevet bebrejdet, at de ikke underrettede hotellet om begivenheden ved Gänsemarkt, da de efter det opgive, alle vidste, at den syge mand boede der. Havde de gjort det, kunne man have undgået det pinlige intermezzo på Hafenkrankenhaus.

Man kan mene, at lægen kunne have gået de få skridt til hotellet og fortalt, hvad han havde oplevet! Politibetjent Konietzke og vagtmester Sabel kunne have foranlediget, at politiet kontaktede hotellet. Men lægen var i et selskab og politibetjenten skulle først tilbage til sin station og der skrive rapport. Vagtmester Sabel fastholdt altid, at han aldrig havde hørt at afdøde skulle have boet på Hotel Hamburger Hof

Flere vidner fortæller, at alle i gruppen, der stod ved den syge mand hørte, at hotellet blev omtalt samt den debat om, hvor drosken skulle køre med den alvorligt syge mand.



Hotel Hamburger Hof Hotel Hamburger Hof
Kongen bliver fotograferet på hotellet i det værelse på beletage, hvor han var anbragt. Der blev også taget aftryk til en dødsmaske.

Hotel Hamburger Hof
Nyheden om kongens død bevirker, at en større menneskemængde samler sig foran hotellet.

På Hovedtelefoncentralen i København er der så travlt efter budskabet om kongens død, at man må have mandligt kontorpersonale til at hjælpe telefonistinderne med at afvikle samtalerne.

Telegrafkontoret og telefonomstillingen på Hotel Hamburger Hof har ligeledes en travl dag.

Foran hotellets hovedindgang bliver der på foranledning af den tyske kejser opstillet skildvagter og et æreskompagni spiller sørgemusik i silende regn.



16. maj 1912


Hotel Hamburger Hof
(Arkiv: St. Anschar, Bestattungsinstitut Gmbh, Ronald Mikula).


Hotel Hamburger Hof
Die Ehrenkompanie des 76. Infanterie-Regiments eskorterede den 16. maj 1912 kl. 08.00 kongens kiste fra hotellet til Hauptbahnhof. Regimentets musikkorps havde spillet "Jesus er min trøster", da kisten blev båret ud fra hotellet. En æresbevisning den danske familie ellers havde frabedt sig.

Hotel Hamburger Hof
Det er 12 medlemmer af "Den hellige Ansgars Begravelseslav" iklædt sorte kofter og posebukser, kåre og trekantet hat, der på deres skuldre bærer kongens kiste. (Arkiv: St. Anschar, Bestattungsinstitut Gmbh, Ronald Mikula).

Hotel Hamburger Hof
17. oktober 2014. Hotellet, der blev genopbygget efter II. Verdenskrig, er i dag forretning- og kontorbygning.

Ligtog Hamburg 16. maj 1912
Det var bedemandsfirmaet Hagenberg, St Anschar i Lange Reihe, der havde fået opgaven med at transportere kisten fra hotellet til Hovedbanegården. I mange år havde firmaet udstillet mange fotos af begivenheden i 1912 i deres vindue.



Besattungsinsittut Hagenberg
I lighuset var kongen indskrevet som nr. 1633. I bedemandsfirmaets protokol er kongen anført som nr. 13024. (Arkiv: St. Anschar, Bestattungsinstitut Gmbh, Ronald Mikula).

Dines Bogø ...... Den hellige Ansgars Begravelseslav
18. maj 1912. Politikens beskrivelse af kortegen til Hauptbahnhof, Hamburg.



Kongens lig og følget kørte med jernbane fra Spor 3, Hauptbahnhof, Hamburg til Travemünde. Herfra bliver de sejlet til København på hjuldamperen "Kongeskibet Dannebrog".



Kilder:


Hamburger Abenblatt
Die Zeit
Politiken
Frederik den VIII og hans tid
Huset Glücksborg
Ill. Tidende
Archiv: Museum für Hamburgische Geschichte
Bedemandsfirma Ronald Mikula
Firma Albrecht & Dill
med flere

Tak til forfatteren og forsker Suzanne Wowern Rasmussen, der har hjulpet med kontakter og research i Hamburg.