Kong Frederik 8... Dines Bogø ...Webmaster: Dines Bogø


DØDEN I HAMBURG. Den evige kronprins. Del 2 af 3
Mere om Kong Frederik 8. ... Dines Bogø ... Hamburg: Generelt


Efter kongen var faldet om på Gänsemarkt, blev han anbragt i en automobildroske og bragt til det forholdsvis nye Hafenkrankanhaus, Seewartenstraße 10 i kvarteret Sankt Pauli. I.flg. politibetjentens formodning dør kongen den 14. maj 1912 kl. 22.45, da drosken befinder sig i gaden Valentinskamp, ikke så langt fra Gänsemarkt.

Hafenkrankenhaus, Hamburg
Hafenkranhaus. Postkort fra trediverne.

Kongen er i civil og uden identitetspapirer. På afdøde finder man en tegnebog med 114 mark og 5 Pfennig, et par manchetknapper, en slipsenål, fire ringe, en lorgnet, et cigaretetui, to nøgler, to stykker papir, hvor der på hver er skrevet en adresse. Desuden et lommetærklæde med et kronet F.

På hospitalet bliver vagtlæge Rohde tilkaldt og han erklærer den indbragte for død. Liget bliver flyttet til en bagbygning bag "Pathalogiehaus".

Den ukendte mand beskrives af politibetjent Konietzke som 60 årige ca. 1,65 m høj, gråhåret, overskæg, mørk overfrakke, sort stiv hat og støvler. Alder og højde er noget upræcis.

Hafenkrankenhaus, Hamburg
Den tilkaldte automobildroske kørte ad denne rute fra Gänsemarkt til Hafenkrankenhaus.

Hafenkrankenhaus, Hamburg Hafenkrankenhaus, Hamburg
Det tidligere hospital, Seewartenstraße 10.

Ved 2-tiden om natten opdager lakaj Mortensen på Hotel Hamburger Hof, at kongens værelse er tomt og hotellets direktør bliver vækket.

Hoteldirektør Carl Wache henvendte sig på nærliggende cafeer Trocadero og Victoria for at høre, om de har set kongen.

Hamburg
Politivagten på Hamburg Rådhus. (12. december 2018).

Da Wache kommer tilbage kontaktede han hofmarskal grev Brockenhuus-Schack. Hoteldirektøren tager derefter kontakt til politivagten på Hamburg Rådhus. Medens hoteldirektøren fremlægger sit ærinde indløber der meddelelse om, at en velklædt herre er indbragt til Hafenkrankenhaus tidligere på aftenen.

Hoteldirektøren kører derefter sammen med en politimand de 1,5 km til Hafenkrankenhaus. Da hoteldirektør Carl Wache ankommer til hospitalet bliver han afvist og henvist til, at komme igen dagen efter. Liget skal først obduceres får han at vide.

Først efter kraftige ordvekslinger med vagthavende læge og den tilkaldte sygehusinspektør lykkedes det hoteldirektør Wache, at få adgang til patalogibygningen. I kælderen, hvor kun personale har adgang, ligger der otte lig. Lig med nr. 1633 er den danske konge. Wache, der er gået med ned i kælderen, genkender straks kongen og forlanger liget udleveret.

Hafenkrankenhaus, Hamburg Hafenkrankenhaus, Hamburg
Lighuset, hvor man fandt kongen, ses på nyere tegning. Foto af hovedbygningen "Haus 5" er fra ultimo 2012. Kongens lig fandt man i en nu nedrevet tilbygning, der var forbundet til "Pathalogiehaus".

Pathalogiehaus, Hafenkrankenhaus, Hamburg Pathalogiehaus, Hafenkrankenhaus, Hamburg
Avisfoto. Bygning til venstre er "Haus 5", den tidligere patalogi-hovedbygning og til højre ligger den tilbygning, hvor kongens lig blev fundet. På det nyere foto er det nedrevne anneks markeret.

Hafenkrankenhaus, Hamburg
Hospitalet er nedlagt for ca. 30 år siden. I dag anvendes bygningerne til helsecenter m.v.

Efter en del besvær lykkedes det hotellets direktør Wache omkring kl. 03.30, at få en droskechaufør til at køre med selskabet. Et guldstykke i hånden hjalp. Nu kunne droskekusken pludeslig godt se, at liget, nu kun er en særdeles dybt bevistløs mand og ikke en død mand! To medhjælpere fra hospitalet bærer kongens lig ind i drosken.

Først lidt over kl. 04.00 den 15. maj 1912 ankommer drosken til hotel Hamburger Hofs sideindgang i Grosse Bleichen. Rengøringspersonale er så småt ved at indfinde sig og derfor var det vigtigt, at kongen blev bragt tilbage så hurtigt som muligt.

I første omgang ville hoteldirektør Wache anføre officielt, at kongen er død i løbet af natten på hotellet, men det blev afvist af kammerherren og livlægen professor Bloch. Man kan derfor ret hurtigt i de tyske aviser læse detaljer om kongens død.

I de tidlige morgentimer bliver dronning Lovisa og den danske kronprins Christian i København informeret. Hamburgs borgmester John Henry Burchard, den danske ambassade og Kaiser Wilhelm II underrettes. Liget bringes til hotellet