Amager Boulevard. Majdagene 1945........Webmaster: Dines Bogø


Artikel bragt i Amager Bladet 15. maj 2012
Artikler: Generelt ..... Dines Bogø ..... Artikel: Papirudgave ..... Dines Bogø .....


Poul Petersen fra "Maglebygård", Nordre Kinkelgade i Store Magleby var under besættelsen tilknyttet modstandsbevægelsen i den organisation, der lige efter befrielsen blev kendt som AMPA (Amagers Partisaner).

Han havde som ung eksperimenteret med fotografering og det var derfor naturligt, at det skulle være ham, der var med til at fotografere aktiviteterne i de glade befrielsesdage.


Lørdag 5. maj 1945. (Fotos taget af Poul Petersen. Arkiv: Dines Bogø).

Tv. Der var flere kampe mellem modstandsfolk fra AMPA og den store tyske styrke, der var indkvarteret på Bådsmandstrædes Kaserne. I den forbindelse blev der på et tidspunkt tilkaldt forstærkning fra andre AMPA-kompagnier. Kompagni A3 i Store Magleby sendte adskillige delinger til hjælp. Folkene "sad af" på Amager Boulevard og løb via gangbroen til Panterens Bastion på Christianshavn.

Th. Foran Seruminstituttet på Amager Boulevard.
.


Onsdag 9. maj 1945. Flere delinger fra AMPA på Sydamager på vej via Langebro til Holmens Kanal, hvor AMPA skulle danne espalier. Her blev medlemmer af Kongehuset hyldet i forbindelse med genåbning af Rigsdagen. Sporvognslinje 2 via Langebro? Jo Knippelsbro, hvor den linje normalt kørte, var spærret pga Rigsdagens åbning. (Foto er taget ud for Thorshavnsgade af Poul Petersen. Arkiv: Dines Bogø).

Kompagnichef, luftkaptajn Niels Buckhave, der var leder af de 250 mand, der havde kvarter på Store Magleby Skole bad Poul Petersen om at fotografere, når tjenesten tillod det. Det blev til næsten 200 fotos heraf mange i farver. I de andre kompagnier blev der taget enkelte fotos, hvoraf mange heldigvis også er bevaret.
Søndag 6. maj 1945. Det tyske tropper fra de mange forlægninger på Amager marcherede under Modstandsbevægelsens opsyn via Amager Boulevard til opsamlingsstederne på Sjælland inden den lange march videre til Tyskland. (Foto: Bent Værgman, AMPA, Kompagni R1. Arkiv: Dines Bogø).


7. maj 1945. Den lange march tilbage til "Stortyskland. Bemærk, at det kvindeligt tyske personel bliver beskyttet i midten af kolonnen. (Kgl. Bibliotek).