Aktionen mod de danske jøder. bogø .Webmaster: Dines Bogø

Aktionen 1943: Generelt ... Dines Bogø ... Flere fotos fra udstillingen


Udstilling på Københavns Rådhus, oktober 2013


"Flugten og flugtens hjælpere. Oktober 1943" var hovedemnet på udstilling i rådhushallen 1-5. oktober 2013.

Den tyske aktion i Danmark for 70 år siden mod de danske jøder, bliver fortsat markeret mange steder i Danmark.

Pia Allerslev - Frederik Madsen, Zone-Redningskorpset
Kulturchef i Falck, Frederik Madsen præsenterer den ældre ambulance fra Zoneredningskorsets Museum/Teknisk Museum for borgmester Pia Allerslev.Københavns Stadsarkiv

På Københavns Rådhus var der 1-5. oktober 2013 udstilling i salen, hvor Stadsarkivet fokuserede på flugten og flugtens hjælpere. Specielt Bispebjerg Hospital i København spillede en central rolle. I udstillingen får man et meget fint indblik i den måde man organiserede hjælpen.

Bispebjerg Hospital
På en stor model af Bispebjerg Hospital angives, hvordan jøderne var skjult og at man benyttede de underjordiske gange til at flytte grupper fra en bygning til en anden. 1. Reservelæge Karl Henrik Køster var sammen med et stort personale ansvarlig for den praktiske tilrettelæggelse af den videre flugt og kontakt til transportorganisationer.

Københavns Kommunes Socialtjeneste holdt efterfølgende øje med de 2.000 lejligheder, som de flygtende måtte forlade.

Mange af de kontakter, der blev etableret i oktoberdagene, skabte yderligere grobund for den voksende modstandsbevægelse.

Oktober 1943 - Dines Bogø
Hyrevogne og ambulancer fra Falck Redningskorps og Zone-Redningskorpset kørte i døgndrift i de hektiske oktoberdage i 1943.Frihedsmuseets Venner

I udstillingen så man også, hvad der skete med det heldigvis forholdsmæssigt lille antal jøder, det lykkedes tyskerne at anholde og deportere.

Foreningens formand Niels Gyrsting havde været primus motor i opbygningen af den del af udstillingen, der berettede om deportationen. Foreningen har oktober 2013 udgivet Jytte Bornsteins bog med tegninger fra det ufrivillige ophold i Theresienstadt.

Oktober 1943 - Dines Bogø
Formanden for Frihedsmuseets Venner, Niels Gyrsting ved en af de mange plancher der fortæller om oktoberdagene og årene, der fulgte til befrielsen.Åbning

På udstillingen var der mulighed for at se en Zone-ambulance af den type, der blev brugt under besættelsen. Den ældre Ford-ambulance er kendt fra mange film og Tv-serier: "Flammen og Citronen", Edderkoppen, Krøniken, "Kun en pige" m.v.

Kultur- og fritidsborgmester Pia Allerslev åbnede udstillingen, hvor også overrabbiner Bent Lexner, BR-medlem Finn Rudaizky og den israelske ambassadør Barukh Binah talte.